Wednesday, December 16, 2009

year end sale

apabila kite berbicara tentang kematian, ramai yg akn tiba2 insaf..tiba2 ingt kat Allah kjap..tiba2 jadi baik kjap..pernah x berada dalam this golongan manusia?..(hoho..mesti pernah kan)..this is wut we call..sindrom baik bermusim..ahaks



anyways..memang kematian merupakan tazkirah yg terbaik buat kita yg bergelar insan. ada yg takut pada kematian n ada pula yg sgt suka bila mendengarnya.rsa cam x sabar2 nak bertemu kekasih hati, x sabar2 nak jmpa allah.huhu..moga diri ini termasuk dalam kalangan mereka. if dlu, para sahabat rasulullah bila dgr psal syurga, trus excited nak pergi berjihad..rsa syurga tu mcm magical world..dah x igt langsung psal ke'best'an dunia..anyways..best ke dunia nih??hoho..



buat kita yg bergelar daie, sepatutnya kita aware dgn semua nih..sepatutnya kematian mnjadi salah satu motivasi buat kita utk bekerja dgn lebih kuat lagi..sbb natijahnya allah yg beri. takut2 kematian mnjemput sedangkan kita belum lagi bersusah payah utk masuk ke syurga, sedangkan kita belum lagi mencetak generasi2 seterusnya utk meneruskan perjuangan meletakkan kalimah lailahaillallah di tempat tertinggi..sedangkn kita masih lagi enak berehat2 di sofa dan katil empuk di bilik kesayangan dgn famili tercinta. wow..bestnya..daiekah kamu??itukah kamu yg mngaku sebagai daie?


dan kepada yg mgaku sebagai manusia biasa di luar sana..adakah tujuan hidup kalian hanya utk menghabiskan electric dan beras di muka bumi ini semata..alamaks..adakah tujuan hidup kalian utk menghabiskan petrol semata, utk kawen semata n menjadi tua semata??


bagi remaja di luar sana..adakah utk mencari kebahagiaan adalah dgn bercouple?so wut is the pursuit of happiness? how to obtain love? what is the method of bla n bla..haha..
akhir sekali saya igin bertanya apakah utk mnjadi kekasih allah itu tiada formulanya?apakah jatuh bgunnya umat itu tiada kesudahannya?


"Sunnatullah (peraturan Allah) yang telah berlaku semenjak dahulu lagi; dan engkau tidak akan mendapati sebarang perubahan bagi cara dan peraturan Allah itu." (Al-Fath:23)


sgtla betul..kita semua hnyalah sebhagian umat yg hidup pda zaman sekarang..n umat pada zaman silam telahpun melalui semua ini..x percaya??hehe..sila percaya..sbb anda tiada pilihan.


so apa formulanya?


kita perlu berubah!!!!
dan perubahan kita is perubahan hati..hijrah?? yes..



Sesungguhnya dalam jasad itu ada segumpal daging. Apabila ia baik, baiklah seluruh jasad. Tetapi, apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasadnya. Ketahuilah itu ialah hati.”

(Bukhari dan Muslim)

“Maka sesiapa Yang Allah kehendaki untuk memberi hidayah petunjuk kepadanya nescaya ia melapangkan dadanya (membuka hatinya) untuk menerima Islam…” (Al-An’am: 125)



Berubahnya seorang itu menjadi jahat yang asalnya seorang yang soleh pada mana-mana zaman sekalipun ada sunnatullahnya. Dan berubahnya seorang yang jahat menjadi baik dan soleh itu pada mana-mana era pun, mengikut sunnatullah yang tersendiri. Semuanya bermula dari tarbiyah. Tarbiyah yang kuat dari jahiliyah akan membawa seorang itu dekat kepada maksiat maka begitu juga sebaliknya. Tarbiyah yang mantap dari Rasulullah SAW kepada para sahabat2 menjadikan mereka individu yang terutama dan contoh ikutan pada kita.


usrah anyone?? boleh contact saya via email :)



Friday, December 4, 2009

kite yg luar biasa


wajah-wajah itu mengingatkan diri ini akn perjuangan sebenar..tika bumi itu kujejaki buat kali kedua..namun dgn insan yg berbeza..dari bumi yg berbeza..namun..hati ini mngatakan itulah sisters..
tika setahun yg lepas..bersama mereka..tahun ini bersama mereka yg lain namun hati yg sama..
itulah nikmatnya islam..
kite tetap sama..biar di mna kita berada...
geng kiwi 360 degrees in memory..
skuad piranha??ahaks..no probs..
mna main jd ikan biasa..hehe..
KITE kan luar biasa..
anyways..sbb ape ade cheese cake plak kat atas nih??hehe...ntikan kemunculan post psl cheese cake..hoho..sempat ke nak tulis nih..
cuti2 di malaysia..sila lepaskn diri sejauhnya..kl wait 4 me..
jom jd org yg struggle..

Sunday, November 15, 2009

tangga-tangga itu..bersediakah

"Hari ini kita melihat jumlah ikhwah multazimin yg byk sekali di Mesir- sampai kita lihat di suatu kota itu, ada ratusan ihkwah di sana! Meskipun jumlah mereka luar biasa, namun jika anda mencuba utk menghitung jumlah yg aktif, bersungguh-sungguh dan penuh semangat yg hingga disebut sebagai aktivis islam, nescaya anda akn mndapati jumlah mereka tidak sampai seratus org"- As syahid Dr Abdulah Azzam.

Banyak lagi nama-nama besar di luar sana yg berada di jalan yg sama dgn kita. Golongan yg berasa 'izzah dgn islam, golongan yg mndapati indahnya nikmat islam itu sampai merasakan berdosa kiranya nikmat yg super duper best itu tidak dikongsikan dgn org lain.

Subh
anallah..kenapa sampai mcm tu skali ya?? perasan x kenapa ya dulu rasulullah sibuk2 nak sampaikan islam smpai even dilontar ngan batu pun rasulullah still bersabar..para sahabat pula berlumba-lumba nk tawan constantinople sampaikan si syahid agung, abu ayyub al ansari yg lewat pd pertempuran itu menginginkan utk jasadnya dikebumikan berdekatan dgn tembok constantinople agar beliau dapat mndengar derap kuda sebaik2 panglima perang dan pemimpin dan sebaik2 tentera..mashaallah..fikiran apakah ini? lihatlah betapa besarnya thumuhat sahabat ini. tau x pada waktu itu berapakah umur abu ayyub??cuba teka???jeng2...

umurnya dah 90 thn lebih!uhuks..malu x? siapakah kita? dimanakan kita? tgh buat ape skng? tdo? shopping utk balik summer? enjoy after abes exam??gulp..sila terasa ye..hoho.. pemuda sekarang pun busy jugak. ada yg busy dgn hobi, ada yg busy dgn kerja, ada yg busy bercinta..alamak!! ok let say if sorang tu hobinya main bola sampai jd die hard fan liverpool fc aka kipas susah mati liverpool FC..confirm die tak tdo sbb nak tgk highlight kat TV. automatically dia ni kita akn paggil fanatik bola.

If fanatik bola bley plak berslogan ‘makan bola, tidur bola, minum bola’. Kenapa kita tidak boleh jadi fanatik dakwah? ‘Makan dakwah, tidur dakwah, minum dakwah’. Atau sebenarnya dakwah ini hanya perkara kecil dan sampingan dalam hidup? Atau malu dengan profession dakwah sepenuh masa?huhu..

وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلًا مِّمَّن دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ

Dan tidak ada yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada (mengesakan dan mematuhi perintah) Allah, serta dia sendiri mengerjakan amal yang soleh, sambil berkata: Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang Islam (yang berserah bulat-bulat kepada Allah)!(41:33)

Tetapi seseorang benar-benar memahami apa itu dakwah, tidak mungkin akan sanggup mensisihkannya apatah lagi meninggalkannya. Kepala akan sentiasa ligat memikirkannya. Dakwah di mana-mana, pd bila2 masa sahaja..maksudnya?? x faham la! Hurm..

maksudnya...JADILAH FULLTIMER!

So, kita akn buat dakwah sampai x kira masa. MESTI! MESTI!. Tetap dilaksanakan seperti mana seseorang itu tidak sanggup tidak makan, tidak minum, tidak tidur, dan tidak bersolat dalam sehari. Walau tika senang dan susah. Walau lapang atau sibuk. Walau berwang atau papa. Dakwah ilallah sentiasa di hadapan.

انفِرُوا خِفَافًا وَثِقَالًا وَجَاهِدُوا بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ ۚ ذَ‌ٰلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ

Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), samada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab) dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui.(9.41)

So, tunggu apa lagi. dakilah tangga itu. Tangga IM itu..dan bntulah org lain utk daki tangga itu.. Saling kuat menguatkan antara satu sama lain sangat penting. Sbb futur itu amat mudah. Iman kita yazid wa yankus. Sbb tidak ramai yg mmpu kekal hingga akhirnya. Sbb jalan ini tidak ditaburi karpet merah.. Takut kiranya..

Dek mengharungi kepayahan meraih al ijazah kita terlupa tuntutan ar risalah.
Dek menikmati keselesaan hidup kita terlalai dari kepayahan syahadah kita.
Dek merasai kemewahan dunia kita hanyut menjauhi kemiskinan dakwah kita. Dek kerinduan pada keluarga dan rumah memadamkan bara ukhuwwah fissabilillah.

Sisters..ayuh saling mengingatkan.jom saling mnguatkan.agar tiada yg futur hndaknya lewat tiba di Malaysia nanti atau di bumi sana hendaknya. bertebaranlah kalian, terbanglah setinggi-tingginya. Sebab kita tak mau jadi pasir. Kita kan batu..ahaks..

Aku membicarakan tentang kita.
Andai kau lihat aku menjauhi kerja kita, tegurlah
Andai kau lihat aku lalai dan alpa, kejutkanlah
Andai kau lihat aku sambil lewa, heret dan kerjakanlah..
Agar terlaksana misi nahnu duah qobla kulli syai'in

Agar sama2 mncapai mardhotillah..

p/s: mari packing barang dgn bersemangat..huhu..bab yg paling x best. saya x nak disibukkan dgn packing barang.. ya allah..peliharalah hati n iman ini serta iman semua yg berada d jalan ini

saya sayang sisters fillah!

Friday, November 13, 2009

bukan utk dibaca


sila jgn buang masa anda wahai pelajar2 muslim.
pesanan ditujukan kpd pelajar muslim yg menuntut x kira d malaysia atau di overseas
if i was given this topic to talk about..hoho..seriously it wud be more than ten pages..hurm..
too much to talk about but this time let it be juz an introductory topic i guess..lol..boleh ke?
if x knal tarbiyyah maybe diri ni dah lme kot join grup feminist ke xpun jd org yg bngkitkan isu2 melayu n cara nk bgunkan melayu..( dlu2 selalu dgr lecture ni from my dad..hehe)
apekah sudah mula mgarut..tapi sngat betul la..nti entry lain mmg akn saya kupas lebih lnjut sbb esok nk g field trip n ketidaksempatan masa mnyebabkan saya tulis x abes kot entry ini.
saya rsa my bahasa kna improve a lot even dlu saya sgt suka bahasa melayu n sangat suka menulis..anyway why not if gunakan for DAT..sume org kan LOGAM!

skng dah faham apasal byk org x puas hati ngan malaysian huia..hoho
i can hear thru the wall
btul bising tu..daie2 sekalian, sila buat bnda berfaedah dan sesuai dgn umur anda
alwajibat aksaru minal awqat

p/s: kadang2 entry hanya difahami oleh org2 tertentu
so klu x faham mana2 entry saya sila angkat tgn dan bgtau..sbb saya tau rmai yg salah faham.
saya mmg suka gna bahasa yg tidak difahami pabila saya merasakan perlu brbuat demikian.
tiba2 mnjadi formal d malam hari..apekah..sakit kpala dan nk tdo.
semut..bolehkah nk berehat sbntar?
x boleh!! rehat kt syurga je..alamak...zupp!!!

Monday, November 9, 2009

in the making



mungkin sabar sesaat itu sangat berharga..

Saturday, November 7, 2009

sepatutnya dah faham kan..


nothing much to say..
bila si daie sendiri sibuk dgn msalah dalaman,
sibuk berikhtilat..yg lain pulak sibuk berpesta
bergurau senda x igt dunia..
apabila semua org fikir utk diri sendiri..
apabila semua org mmg suka cakap tp mmg sgt suka x buat bila x da org nmpak
lambat lg la nmpak gayanya islam nk menang


~terdiam sejenak~
lesson learnt!

Wednesday, November 4, 2009

how they wish


Its never a destination. Its a journey. and dakwah is never a destination..
walk your talk my dear.

One morn before me were three figures seen,
With bowed necks, and joined hands, side-faced;
And one behind the other stepp'd serene,
In placid sandals, and in white robes graced;
They pass'd, like figures on a marble urn
When shifted round to see the other side;
They came again, as, when the urn once more
Is shifted round, the first seen shades return


people is like a moon..n thats why life is an open secret..
to be continued..

Sunday, October 25, 2009

let's conquer the world


Ma la yatimmul wajibu illa bihi fahuwa wajib
"Jika suatu kewajiban tidak sempurna kecuali dengan sesuatu, maka sesuatu itu wajib juga
hukumnya."

Sesekali merenung dari jendela Huia. Melihat gelagat manusia yang berbagai ragamnya. Alangkah indahnya jika islam is the world order. Bestkan bila tgk sume org jd baik. Best kan jika hidup tanpa maksiat. wah..seronoknyeee..Its like living in a magical world, the world of fantasy..but..
HELLO!!!

itu bukan utopia semata2. Seriously. Ini kisah benar. itulah keadaan islam suatu ketika dahulu, pada zaman abbasiyah, tika islam memegang tampuk pemerintahan dunia. Subhanallah.. mashaallah..bahagianya golongan yg hidup pada zaman itu.

jika dilihat realiti sekarang,,
umat islam yg caca merba, yang islam sedar x sedar, yang islam separuh2.. yang islam pd IC..
hati kecil ini memikirkan..banyaknya kerja yg kita kna buat..byknya hati2 yg belum disimbahi iman..banyaknya jiwa2 yg perlu diteroka..

namun, andai aku berhenti sejenak..andai aku berpatah balik..mampukah aku melawan jahiliyyah yg ganas dan rakus meratah saudaraku. mampukah aku..tegakah aku melihat kemungkaran terbesar berlaku di muka bumi ini sedang aku be'relax'2 menikmati dinginnya ice cream Movern Pick di Mission Bay..bershopping d Queenstreet n Sylvia Park, kemudian mghirup udara segar bumi Queenstown sambil bungee jumping. Alangkah bahagianya aku. Namun..inikah aku?? Hidup seperti inikah yg aku mahukan??

Kemudian ada suara2 sumbang di sebelah..
"Wei..lepakla, enjoyla dulu. hidup ni kan sekali je beb"
" apehal ko nih nak baik2..zaman muda nih la nak cuba bnda baru, x macho la ko nih"
" Sorry, aku bukan stok ustaz2..ngee"
"diorang x faham aku..aku bz la. aku budak medic.. aku budak engine..byk project"
" tujuan kita datang ke overc ialah blaja bersungguh2...FULLSTOP"

APEKAH!! sila refer ayat ni:

Dan kepada mereka dikatakan, " pada hari ini kami melupakan kamu sebagaimana kamu telah melupakan pertemuan dengan harimu ini; dan tempat kembalimu ialah neraka, dan sekali-kali tidak akan ada penolong bagimu" ( 46:34)

Alamak! bedebuk..tapi........

saya x bersedia lagi
saya pun kurang baik
saya x ada ilmu
saya menghadapi inferiority complex..hoho (nmpak pndai ckit)

wah..byknya alasan..rasulullah dulu bg alasan cmni ke bila trun wahyu? dia still sembunyi dalam gua ke bila trun wahyu?

"Wahai org yang berselimut, bgunlah dan berikanlah peringatan" (74:1-2)

the choice is in ur hand..islam akan menang..if kalian x nak bersama2 kami..lihatlah dari luar train sahaja..???x faham? penah drg analogi train?

camni..islam akan sentiasa menang n kita ibaratkan org yg buat kerja islam tu akan sentiasa ada..mereka berada di dalam train..n kita??siapa kita??mahu mnjadi sekadar penonton??penghantar penumpang train n lambai from outside..hehhe..malula kat semut..semut pun buat keje dakwah..nak dgr cite semut??hehe..tungguu...

buat daie2 di luar sana..jgn pernah kenal henti..jalan ini masih pjg..anda akan menemukan beribu ragam mnusia..kalau x da msalah tu mksudnya bukan dakwah la..

so wut to do??jgn pernah mngalah..hati jgn sejemput..biarlah seluruh manusia mnntang kalian ttpi seluruh alam bersama kalian..
tapi....
apa yg tapi2 lagi??
saya belum bersedia..takut pun ada..
( halangan trbesar adalah diri anda sendiri..hehhe..kata2 pakar motivasi)

tapi..
anda masih belum bisu lagi kan..ape yg nak malu??ade dua hidung??hehhe..

alamak..got to go..kna keluar..
entry to be cntinued..( jgn faham separuh2 ada smbungan)


Sunday, October 18, 2009

from the bottom of my heart


love you so much

sayang sangat

best sangat

jazakillah SISTERS AUCKLAND
mode : mode :

hehhe..to silent reader..
jazakillah khair..u r so sweet..
baik saya stop skang nti x da idea plak nak tulis post berikutnya..(haha..yela tu)
to be continued...
ada test pulak malam2 hari..semangat betul kan mat salleh ni..cuba bayangkan if org islam pun semangat nak bawak islam mcm ni..kan best..heheh..jom sahut cabaran DAT..get set go..
malam yg bersemangat..

buzzing..
keyboard off..
HUIA..HUia..huia..



to be cntinue..

Thursday, October 8, 2009

pesanan utk mereka yg murafaqah (keluar) dari jamaah

Syarah Penulisan Mustafa Masyur “Persoalan Jamaah dan Komitmen” dan Pesanan Untuk mereka yang Mufaraqah (keluar) dari Jamaah.


renungan buat para duat dan yang mngaku mggabungkan diri..


Urgensi Jamaah
Ustaz Mustafa Masyur menyebut bahawa adalah menjadi mustahil bagi umat Islam yang melakukan dakwh mencapai tujuan dakwah sekiranya dilakukan sedirian (fardi). Maka dari sini, secara logiknya satu organisasi atau jamaah diperlukan dan kerja hendaklah dilakukan secara jamaie.

Ustaz Mustafa menyebut: “Jamaah tidak mungkin ada tanpa adanya kepimpinan (qiyadah). Tidak ada ertinya qiyadah tanpa adanya hal didengar dan ditaati oleh para anggota jamaah. Sedangkan keteraturan anggota dalam jamaah tidak akan wujud tanpa adanya ikatan dan komitmen yang wajib ditaati dan dilaksanakan.”

Ketaatan ini juga menjadi satu intipati rukun baiah mereka yang menyelusuri jalan dakwah Ikhwan Muslimin ini. Malah ketaatan ini ditunjukkan oleh para sahabat sendiri sehingga mereka mendahulukan ketaatan daripada aspek kemenangan dalam peperangan sepertimana yang berlaku kepada Khalid al Walid.


Namun begitu, ustaz Mustafa menyebut mengenai dalam keperluan jamaah ini, akan ada kelompok yang menyeleweng dari jamaah dan kepimpinan. Kemungkinan ini berlaku dalam beberapa bentuk dan penulisan ini akan menyentuh mengenai penyelewengan yang releven dengan apa yang berlaku kini di Malaysia.

i) Pecahan dalam jamaah
Ustaz Mustafa menyebut bahawa wujud blok-blok atau pecahan dalam jamaah bertujuan untuk melemahkan jamaah. Apa yang lebih teruk lagi, mereka ini berkonspirasi bagi menggulingkan jamaah dan “membentuk semacam jamaah tandingan atau tanzim tersendiri yang berotonomi penuh di dalam tanzim umum jamaah”
Golongan seperti ini sekarang ini sudah mulai nyata di dalam kelompoh jamaah kita kini apabila ada dikalangan pecahan atau kutlah ini telah menyeru jamaah agar mengikut pandangan mereka. Malah mereka telah melangkah setapak lagi dengan mengenakan tekanan ke atas jamaah. Ustaz Mustafa menyebut mengenai golongan ini akan mengugut keluar dari barisan jamaah sekiranya pendapat mereka tidak diterima.

Ini adalah satu tindakan yang menyalahi adab jamaah dan adab syura. Seorang ahli jamaah yang telah lama mengikut tarbiyah seharusnya sudah sebati dengan erti kepatuhan dalam mentaatai perintah syura dah qiyadah.

Apa yang berlaku kini adalah sebaliknya. Jamaah telah diugut sehinggalah jamaah dan syura mengikut pendapat mereka.

ii) Bergantung kepada individu lebih kuat
Ini merupakan satu lagi ciri golongan yang menyeleweng. Mereka lebih banyak “bergantung kepada peribadi tertentu berbanding dengan jamaah dan pimpinan jamaah.” Walhal kita telah diajarkan bahawa Islam itu tertegak di atas dasar hujaah bukan syakhsiah.


Ini merupakan antara faktor terbesar penyumbang kepada perpecahan yang berlaku kini apabila golongan pecahan ini lebih banyak menonjolkan syahksi “ustaz” atau “syeikh” berbanding dengan hujaah akan wajibnya mentaati pimpinan dan juga menepati baiah yang telah diberikan.

iii) Menimbulkan perselisihan
Perselisihan di dalam jamaah adalah apa yang dimahukan oleh iblis dan syaitan dan perpaduan adalah sebenar-benar perkara yang ditutunt di dalam Islam. Perpaduan ini hanya akan dapat dikecapi apabila kita mentaati Allah, rasulNya dan pemimpin yang terpilih. Ustaz Mustafa menyebut: “dengan mentaati Allah dan rasulNya akan terwujud istiqomah, persatuan dan kemenangan, sebaliknya mentaat syaitan akan menyebabkan perpecahan dan kegagalan di antara kita (jamaah).

Pesan Ustaz Mustafa: “Setiap anggota jamaah hendaknya menjaga dan melindungi persatuan saf. Menghindari setiap kata atau tindakan yang tepat yang dapat menimbulkan pepecahan atau tindakan yang dapat menimbulkan perpecahan dan pertikaian. “
Bagaimana golongan yang kini telah mengengkari jamaah dan pimpinan mengaku diri mereka masih lagi berada dihujah yang benar sedangkan mereka sendiri telah memencilkan diri dan menimbul perpecahan di dalam jamaah.

iv) Keluar dari Jamaah
Terdapat dikalangan mereka yang telah mengeluarkan diri dari jamaah paling utamanya kerana kepentingan peribadi mereka. Ustaz Mustafa menyebut: “Memisahkan diri dan keluar dari jamaah atau melanggar kesepakatan jamaah kerana nafsu peribadi. Seperti gila pangkat, ingin menang sendiri, kerana kesombongan dan lainnya.”
Mereka berhujah kerana jamaah lemah dalam beberapa aspek seperti tarbiyah. Mereka juga berhujah jamaah salah menentukan beberapa strategi dan mereka berpendapat sebaliknya. Walhal ustaz Mustafa menyebut: “Meskipun berlaku perselisihan di dalam beberapa sudut pandangan, mereka harus tetap beriltizam dengan undang-undang dan aturan-aturan yang dapat menghindari perpecahan”.
Malah ustaz telah memberikan kita panduan: “Bersepakat atas sesuatu yang kurang baik, jauh lebih baik berbanding dengan bersengketa di atas sesuatu yang baik, sebab di bawah naungan jamaah kita akan dapat beralih dari yang baik kepada yang lebih baik”
Kita sudah maklumi bahawa jamaah yang berhimpun di bawah redha Allah swt akan sentiasa di pelihara dari melakukan kesilapan yang memesongkan.


v) Tidak memenuhi Arkan Ba’iah
Rukun baiah adalah untuk dipatuhi bagi mereka yang menelusuri jalan dakwah ini sepertimana yang telah ditetapkan oleh as Syahid Hasan Al Banna. Salah satu rukun baiah tersebut ialah TAAT. Apa yang berlaku kini jelas bahawa golongan kutlah ini tidak memenuhi apa yang telah dibai’atkan dan ustaaz Mustafa berkata: “seseorang yang tidak memenuhi seluruh rukun baiah ini di anggap kurang sempurna.”
Ustaz Mustafa menyambung: “dengan tidak dipenuhi salah satu sahaja dari sepuluh rukun bai’at tersebut, merupakan penyimpangan dari khithah semula dan akan menyeret individu dan jamaah kepada malapetaka dan bencana.


Ketaatan ini diberikan penekanan oleh ustaz apabila beliau menyebut: “Jamaah tidak dibenarkan memaksa seseorang dari bergabung ke dalam safnya, tetapi bagi mereka yang telah bergabung dengan kerelaan, WAJIB dia beriltizam dengan syarat-syarat dan ketetapan jamaah.”

Padahal bai’at kita adalah bai’at kepada Allah swt:

Firman Allah:
Sesungguhnya orang-orang yang memberi bai’at kepadamu (wahai Muhammad - untuk berjuang menentang musuh), mereka hanyasanya memberikan bai’at kepada Allah; Allah mengawasi keadaan mereka memberikan bai’at itu (untuk membalasnya). Oleh itu, sesiapa yang tidak menyempurnakan bai’atnya maka bahaya tidak menyempurnakan itu hanya menimpa dirinya; dan sesiapa yang menyempurnakan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah, maka Allah akan memberi kepadanya pahala yang besar. (Al fath : 10)

Kesimpulan
Apa yang telah berlaku kini bukanlah satu yang baru di dalam dakwah. Mereka telah menelusuri jalan dakwah ini bersama-sama dengan kita dan kita sentiasa berdoa agar Allah swt mengembalikan mereka ke landasan tanzim yang benar.


wallahu'alam..
moga kita tidak mnjadi asbab kpd berlakunya perkara yg lebih besar lg in the near future..
credits to 'orng lama'

Thursday, October 1, 2009

mampukah trus berdiri??


Jahiliah itu membidikkan pelurunya dari segenap arah sehingga kadangkala kekuatan yang ada hilang entah ke mana. Hendak membina iman begitu sukar tapi menghancurkannya begitu mudah. mashaallah..sudah lama x mengupdate cerita di blog nih..sudah brsawang agaknya..ni peringatan buat kita semua.Saya petik tulisan seorang sisters sebagai muhasabah buat diri yang terlupa.


Kita masih ikut usrah.Tapi melayan movie setiap hari.

Kita masih lagi bawak usrah/membina manusia.Tapi kita ber’couple’ dengan seseorang, bersms dan berchatting yang kononnya untuk lebih kenal sebelum kahwin atau menanamkan rasa cinta, tapi kita tertipu dengan tipu daya syaitan!

Kita pergi daurah, sampai kene marah-marah dengan mak asyik lenyap je time weekend..Tapi otak, fikiran kita, semuanya kepada nak beli bag baru, gaya baru, dan sebagainya.

Atau membaca buku sekadar untuk hiburan, bukan menambahkan tsaqafah dan iman!


Beratnya ujian ini! Istiqamah itu sukar dan terlalu sukar. Istiqamah itu berat hatta untuk kekasih agung Rasulullah SAW.


“Apa yang telah menjadikan engkau tua beruban?” tanya sahabat kepada baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam.“Aku telah diubankan (dituakan) oleh Surah Hud…” kata Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam dalam sepotong hadith yang direkod dari Ibn Abbas Radhiyallahu ‘anhuma.


Itulah beban surah Hud, surah yang memperkatakan tentang istiqamah, bahawa setelah hati disentuh iman, hidup bersama iman dan akhirnya mati dengan iman.


Kamu pernah tengok Tony Blair? Dia kelihatan tampan saat mula-mula memegang jawatan. Tapi kemudian rambutnya mula beruban hanya setelah beberapa tahun.Dan sesungguhnya yang menjadi beban yang berat sehingga memutihkan rambut Rasulullah SAW adalah istiqamah.


Hari ini mungkin kita tidak menonton televisyen tapi setelah dihidang berhari-hari dengan televisyen, mampukah diri untuk terus mengekalkan momentum?


ni bru sedikit sahaja..bagaimana pulak nanti pabila pulang ke Malaysia tika summer nanti??

mesti mcm2 kan..moga diri terus kebal..


x sabarnye nak jumpa umarians..hehhe..saya dah beli tiket balik summer.(org yg x nak balik tp at last cuti plg lma.hoho.moga mmpu menempuh ujian d rumah)

Friday, September 4, 2009

believe it or not 2..

warning! this is a true story. ada kaitan dgn yg hidup..hehhe..so diminta jgn marah as u read it..hohoho..

ni fenomena manusia biasa yg berlaku d planet bumi..jeng2

kita kdg2 belum clear apa tujuan kita diciptakan Allah..kita selalu lupa..jdilah kita mnusia2 robot yg saban hari melakukan kegiatan robot..saban hari jd machine..machine apa?? hehe..robot yg kjenya study, makan,tdo..hurm..tp ada gak robot yg islam..ni kira baik la ckit..dia faham je yg dia kna beramal tp amalannya is juz setakat solat, puasa(skng bulan ramadhan) pastu bc yasin every malam jumaat..knapa perlu bc yassin every malam jumaat?? clear x apa yg anda sedang lakukan..if x clear huhu..bahaya neh..nti akn jd ritual semata2 tnpa kefahaman..

ada jugak yg sudah dpt pencerahan..which is allah dh bg hidayah n kesedaran tp dia nk lari dr hidayah tu..mula2 tu berjalan n then hampir berjogging ke arah jahiliyyah..jenis insan mcm ni byk. sedarlah..tarbiyyah berada d depan mata anda..hnya perlu berusaha sedikit aje..nak syurga mmg la susah..huhu..kita kna mghabiskn duit utk infaq, utk kuda dakwah, utk usrah, utk qiam, mabit, jaulah,tamrin n mcm2 lagi..x kirala anda berada d overc or not..sume same je..

if nak tdo atas katil2 empuk mmgla xde kt mukhaiyyam, yg anehnya BTN boleh plak pegi, kem bina negara ok je.. PLKN pun boleh plak pegi..bila dsuruh ke mukhaiyyam byk alasannya..

bila time daurah, cepat2 plak buat bizi..if cuti, mula plan tuk travel, if daurah tu jauh..mls plak nak jalan..hello..if 20 mins walking x dikira jauh k..huhu..jalan ke uni ok plak, jalan g shopping pun ok je..x de penat pun..nape jalan ke daurah x boleh??

pelik kan..anda org yg faham..anda dh mndapat tarbiyyah..adakah tarbiyyah itu yg salah atau diri anda yg salah..

cepat wat muhasabah..if tarbiyyah x mmpu mengeluarkan jahiliyyah kamu, maka berusahalah k..sbb ada bnda yg belum setel dlm diri anda..

masih tgk movie2 korea?
horror movie? ( this iz my fav..hoho..once upon a time..)
study x igt dunia..(hehhe..apekah)..mksudnya asyik dgn study je..
kapel?..(hoho..kapel islamik? cup siap2 b4 kawin..ni sgtla byk..yg faham pun ada yg melakukannya..so adakah itu dikira faham? wewang2...

ni hnya sebahagian kecil shja..if nak tulis byk lg..penat plak nk listkan..kih2..anyway..
moga2 terasa dgn entry ini..sbb if x terasa mksudnya dh kurang kepekaan rasa..allah hijab rasa d hati..hoho..

P/s: hari ni ayat yg berbelit..mcm dh lama x menulis.huhu..mmg pun..
ayuh buang karat2 jahiliyyah..

Wednesday, September 2, 2009

believe it or not

this is a true story..an untold mystery

Sunday, August 23, 2009

sy serius berislam


ter'excited' n jeles msa bc email sister..die nak balik mesia..hu2..nak balik gak..mau gak jd belalang..diri ini merindukan hamasah kalian..but im rather in cnfusion..nak balik ke x nak ye?help me..hu2.. sememangnya tarbiyyah mngajarku agar serius berislam.adakah kalian benar2 sudah serius dlm berislam?? yes its a BIG question though..ni kata2 azimat from my M..so sweet..jazakillah khair sis

sememangnya lain padang lain belalang,
tapi jangan lupe
BELALANG TETAP SAMA BELALANG,
Lain species tak menandakan takleh lompat sama2,
antum lompat ke kiblat antum, ana lompat ke kiblat ana..
walopon ada species yg melompat very gently and sopanly,
but still..
belalang tetap sama belalang..
mana nak sama si ikan tenggiri. (hehe)

belalang species melasia
dulu memula metamorph
kat dalam peti sejuk sana jugek kebanyakannya. ..
dan belalang manapun,
kalau dah nama belalang,
atok dia samalah jugakk..
tuan haji belalang..
ni ha... tgh terbongkok-bongkok galas beban BERAT cucu cicit..
..yang ramai2 suka melompat guling2 ni

'atiullah
atiurrasul
wa ulil amri minkum

taati allah
taati rasul
dan ketua belalangmu

antara qiyadah dan jundiyah..
jangan biarkan dominomu menjatuhkan domino Q-mu..

p/s..rndu kalian..nak balik o x..d persimpangan

Sunday, August 16, 2009

bukan cinta biasa..

buat semua yg disayangi..this is juz a friendly reminder..
mengapa ya mnusia pelbagai sifatnya? kaum adam dgn sifat yg tersendiri n kaum hawa dgn sifat yg tersendiri..but for sure we share a common goal.. we r in the same path..if merasakan begitu..huhu..anyway...kadang2 merasakan anehnya perempuan ini..plizz..jgn merasakan anda lemah..plizz..jgn mudah emotional..n plizz jgn mudah terasa hati n plizz jgn mudah melabel org..anehnya..knapa ada mnusia sebegini..kalian dilahirkan dgn kehebatan n keunikan trsendiri.. u can do wutever man can do..tp x la sume kn..hehe..tp u r unique..u r an adult..jgn brtindak mcm kanak2..
anyway..im a person from all girls skool..there..we learn to be independent..jgn trlalu mgharapkan mnusia..hehe..u can do it on ur own..jgn mudah kalah dgn emosi..jgn ada sifat typical perempuan..aha..bolehkah..tgk sirah sahabiah yg sgt hebat tu..jdla mcm sumayyah, asma' abu bakar..
kalian harapan kami..jgn hanyut dgn emosi..
jgn hanya mengisi mimpi..jdkan ia realiti..
jgn hanyut dgn duniawi..
jdkan ia pendrong buat ukhrawi..
bcoz we know that..
life is nothing..
we r created with mission..
not to be as machine..
make it a reality not an illusion..

hurm..mcm mna nak apply sume bnda ni in jalan dt?
we'll be right back..
stay tuned

mari cetak data..ahaks

Tuesday, August 4, 2009

auckland-dunia sebelah sana

have u ever heard about this poem.the road not taken?.hoho..but this time we gonna talk bout jalan yg ditemukan. jalan ape? jalan bndar auckland yg pernah mnjadi pilihan suatu ketika dulu..kblkangan nih my post sudah mnjadi semakin abstract..hurm.so fahamla dgn mata hati..jgn faham dgn mata pemikiran semata2..kalau x, boleh jd salah faham thd blog. bahaya nih..hehe..kali nih kna gna taste tinggi..kna melalui jalan yg sma..jalan yg berturap yg sama @ pun tanah merah yg sma..tp x kisah dr base ape..hehe..we accept credit card here..

to be cntinued..

Saturday, August 1, 2009

hikmatussyuyyukh wa hamasatush shabab


Pembohongan secara berjemaah! still remember this word?hehe..ade org msti trgelak bc ayat nih.ngee..to Debaters KIGS 04/05.miss u so much.nad, dayah, hani (dikni my cousin yg cumil) n mizah.camna kalian d bumi masing2? ape kaba oz? us? n mesia? swine flu?. actually byk ibrah yg dpt from debate nih..kita akn try guna technique apa skalipun tuk cnvincekn judges yg usul kita tu layak diterima..n at the same time bg keburukan pihak lawan n usul drg..tp mstly kelemahan pihak lawan.pelbagai skills yg blaja (aha..dont try these at home!)..hehe..masa silamku..

namun begitu, tarbiyyah mngajarku kdg2 kita perlu mngalah. kita x boleh selalu nak menang..kita kna berlapang dada..

di jalan ini..byk yg ditemukan..manusia yg pelbagai ragamnya. mnusia yg pelbagai kisahnya .nmun begitu, sejauh mna kita mmpu mnerima kelebihan n kekurangan mnusia adalah seni kehidupan yg perlu ada pd setiap daie.
jalan ini masih pnjang..kalian akan temukan beribu-ribu lg mnusia..
truskan melangkah..
hikmatussyuyyukh wa hamasatush shabab
"al waqtu juz'un minal ghilaj"


to be continued


Thursday, July 30, 2009

belum ketemui lagi


Jalan berliku
Hati membatu
penghuni brtamu
indah nan tepu
kapan tiba waktu itu
kabarkan d situ
sandiwara itu
teriakku sepi

pergilah sepi
biar mnyendiri
hati bersisi
kaca yang suci

*tuka link blog..too many people out there writing for.. (fill in the blanks..aha)

a never ending story of a not so so.. city with a not so so..

reach the unreachable star,
our knight with shining armour
~keyboard off~

Saturday, July 25, 2009

meragui jalan & meragu2kan org yg brjalan di ats jalan dakwah


moga entry dipimpin oleh zat yg maha hebat..
knape ye kita nk sgt islam menang?sbb ape?penah terfikir x?o mmg x kisah n x nak fikir?serabut otak n better if study bnda2 academic nih.at least dpt gak pointer bgus2..7 ke..hehhe..(apekah)anyway..tu adalah omongan anak2 muda yg msh berjiwa anak2..berjiwa remaja..tp KITA??
kita bukan mnusia biasa!! kita special..sebab ape??sbb kita islam..islam kn special..

tp if kite special..msti ada tugas2 special yg kite kna buat..mcm secret agent la plak..hehhe..of course!!..anyway (jgn peningkan kepala anda)

back to the future...eh..back to the reality..ape reality kite??

islam dihinakan, umat islam ditindas, jahiliyyah keje 24 hours nk rntuhkan islam n umat2nya yg islam separuh2 (islam pd nama n IC) ,masih x tau n x sedar yg drg dah msuk perangkap jahiliyyah..bersuka ria dlm lopak2 n lumpur2 najis..menikmati dunia ibarat tiada penghujungnya..ummati..wut happen to all of u??

kalian adalah singa suatu ketika dulu, jgn jadi kijang yg pengecut..

di sebalik kekalutan mgembalikan n perbaiki umat yg tgh x betul ni (x ikut islam la..he)

muncul pelbagai msalah yg timbul..knapa???

tnyalah pda hati masing2..

adakah kita ikhlas berada d jalan ini?

apa yg kita harapkan??

penghormatan?pangkat?jawatan2 yg cambest?kwn2 ramai?ahli2 ramai??(ahli ape??ahli msuk syurga ke?.. hehhe)

sedarlah..allah tau apa yg terdetik di hati kita..even cuba disembunyikan tp allah mebi zahirkan bnda tu utk org lain nmpak o terperasan..the chosen one..

so, buat kita semua yg bergelar daie..jom check balik amal kita..tkut jd cakap x serupa bikin..cam surah as saff:
O you who believe! Why do you say that which you do not do?Most hateful it is with Allah that you say that which you do not do. ( as saff:2-3)

check balik ape muntalaq kite..adakah semuanya semata2 tuk menggapai redha allah ataupun redha manusia..kalau krna mnusia..masih belum trlambat utk mngubahnya..

jgn kau jd daie yg luarnya nmpak berisi, disanjung ramai, dijulang tinggi.. (hehhe..nti x mmpu mncecah tanah..opss..)

~learning from observation..

* mimpi2 semalam..duhai pemegang jiwa..sucikanlah ia...

Wednesday, July 22, 2009

kalahkan apa sahaja yg 'berbau' tanah


ini medan rasa..
ini sekolah hidup..
ini perjuangan tanpa batas usia..
ini bait-bait pengorbanan..
didirikan atas luka dan kegemilangan semalam..
lupakan saja apa2 yg berbau tanah..
lupakan saja apa2 yg menggebu..
ini dunia tnpa hati..
kerana kau mngejar yg pasti..

mode: kdg2 org yg x faham lebih memahami dr yg faham..
keyboard off

Tuesday, July 21, 2009

sekeras kerikil...


subhanallah dlm beberapa minggu ni, Allah sgt menguji diri..didatangkan pelbagai perkara yg menyibukkan diri..rupanya Allah sedang tarbiyah kita..sbb ape??sbb allah syngkan kita..cm dlm surah al ankabut allah ckp..kmu claim dri kmu as org beriman sedangkan kmu tidak diuji??


sahabat2 dlu pun diuji..even rasulullah sndiri diuji..so if kite yg mnusia biasa nih x tahan diuji mmg x power la kita nih..sbb kekasih allah pun duji..sdgkan ujian tu nak naikkan tahap kita dcc allah..penah dgr analogi baby comel??..


baby even kecik2 pun dah diuji allah..baby akan kna suntikan yg mcm2 yg mnyakitkan..utk ape sume tuh???mstilah utk keimunan baby tu so that die akan tahan mlwan penyakit..mcm tu jugakla dgn ujian..sume tuk tuk tmbah keimunan kita tuk mnghadapi bnda yg lebey bsar dr tu..cabaran2 dn rintangan yg lebih besar..


so, matilah dgn penuh erti sbb mati tu sekali je sdgkan hidup ni byk kali..allah x ciptakan kita utk berelax2 kt dunia..allah x ciptakan kita utk blaja kt overc n jd doktor..allah ciptakan kta dgn stu misi yg lebih besar n lebih mulia dr tu..sbb tu saidina umar cakap, " sesiapa yg mncari kemuliaan selain drpda islam, maka dia akn temui kehinaan"...nak ke jd org yg hina???( klu nak , xpe..teruskan dgn hidup anda tu..tp jgn nyesal plak nti..hehe..anyway..this is a friendly reminder)

mode: letih itu indah..penat itu ilusi..jiwa bukan remaja..
TANGGUNGJAWAB MELEBIHI MASA YG ADA..(daei xde msa lapang ye!)



Tuesday, July 7, 2009

a journey called life


berAmalllah dgn amal muntij bukan amal dhaif..
knapa perlu muntij? if not kita akan lmbat n terkebelakang..( sbb jahiliyah keje 24 hours) so kite yg daie nih kne kje xtra hours..
sbb tu x boleh rehAT...rehat = lalai..
boleh plak ade msa nk rehat kt dunia sedangkan syurga is tempat rehat yg betul..klu nk rehat kt dunia mksudnya x nak syurga..huhu..agak seram bunyinya kan..but that the truth..anyway..
saat kita mngaku diri kita as muslim..sbnanya kita dh brjanji n bersaksi dgn allah yg kita ni nak junjung tinggi kalimah lailahaillallah..bersatu utk pikul jalan dakwah ni..
jalan yg x ditaburi karpet merah n bunga2 mawar..jalan yg x mnjanjikan kebahagiaan but maharnya is syurga yg x boleh dibeli dgn apa sja kt dunia nih..
gnjarannya melebihi dunia dan segala isinya..best x????

so sape yg x nak prdagangan yg sgt menguntungkan ni? (sila angkat tgn!!)

dlm 2-3 mgu ni dh lme x menulis..byk sgt bnda brlaku..moga allah mnjanjikan segalanya yg trbaik..
jalan ni sgt best..seriously..tarbiyyah mengajarku erti kehidupan sebenar...kehidupan yg semata-mata kerana allah..
teringat lg kisah ke bndar CH..hehhe..pengalamn hmpir trtinggal flight..igt allah je time tu..benarlah if allah ckp kun fayakun..maka memang jadilah..kuasa allah mngatasi kuasa makhluk n kami dgn selamatnya dpt jugak naik flight tu even cm x masuk akal la jugak..dh lewat 5 minit..flight pukul 9.50am tp smpai lewat..blom check in pulak tu.hehhe..anyway..sgt2 allah nk trbiyyah diri kite ye..

pengalaman berlari n brkejar2 ke dlm flight, siap jadik org last pulak tu masuk flight,,hehhe..sgt besar mknanya..rupanya allah nk ingtkan yg dlm jalan dakwah ni kite mmg kna berlari tuk dptkan sesuatu..berlari kejar mad'u d bndar sna..so sweet..

pengalamn d bndar W pun sgt best n sweet..bestkan islam nih..tringt msa kt malaysia dlu..umarians..rndu kalian semua..marilah kita berlari n brkejar kerana kita mabuk syurga..walaupun kta dpisahkan beribu batu..insyaallah jalan kite tetap sma..

buat umarians segenap pelosok dunia..luv u all fillah..
syng n rndu sgt2..
to momon, nad, mira n jah d bndar plimot, to aisuki d brissy, to nani n su di bndar S..selamat mujahadah..moga ketemu semula d medan sebenar..medan d mna kta dlahirkan..moga ruh2 kita brsatu dgn kalimah al haq ni..

to umarians,
syg kalian sgt2..jazakillah byk mntarbiyyah dri ini..prkenalan d jln D mmg sgt best..kerana kita dsatukan ats dasar kasih n cinta kerana allah semata..

to kakak2 KAB..
jazakillah byk mntarbiyyah dri...
kalian hadiah dr allah..allah hntar kalian buat dri yg dlu lalai dgn duniawi..buat dri ini yg dlu hanya robot2 x berharga..robot yg x kenal pncipta..

walaupun post nih sebenarnya nk tulis bnda lain tp dh menulis sorang2 malam2 nih mode jd lain pulak..hehhe..sebenanya tgh rndu sisters sume..huhu
moga kita trus tsabat..insyaallah..jom doa sme2

Thursday, June 11, 2009

tarbiyyah?? (apekah?)


Ramai yg brtnyakan trbiyyah itu apa???(words bru n x pnh dgr pun before nih..check thesaurus :)..hehe. Tapi x kurang juga yg penah dgr perkataan nih tp blum lg clear akn trbiyyah itu sendiri..Kita dh setuju yg umat islam sekarang berada pada tahap n takuk plg rendah n serendah-rendahnya hingga saudara sedarah n seakidah kita dperlakukan dgn keadaan yg x dpt dibayangkan n digambarkan oleh minda dan akal yg waras. Ingatkah kalian akan tragedi Sabra dan Shatilla, Isu palestine yg x pernah2 habis sehingga sekarang, tragedi pembunuhan beramai2 di Tak Bai, krisis di Ambon dan byk lg kisah umat islam yg meruntun perasaan..


Satu sja persoalan yg brmain d benak fikiran. Islam pernah hebat suatu ketika dahulu, pernah mnguasai sehingga 2/3 dunia, pernah menawan Rom dan mengalahkan Parsi yg begitu gah dan merupakan kuasa besar pd msa trsebut. Ke mana hilangnya taring dan jagoan islam??? Ke mana?? (hurm..ambillah msa utk berfikir sebentar)


Lalu, ku soroti kisah kegemilangan islam..ISK membuka mataku, membuka hatiku..Pada tanggal 11 Januari 2007, bermulalah episod bru dlm hidup ini yg dulunya x penah aware dgn keadaan umat islam, yg dlunya x penah concern dg apa yg berlaku d sekeliling..hidup dlm ilusi dan bayangan semata, kdg2 mencari hiburan utk puaskan dri (tentunya hiburan yg disajikan zionis di media2 mereka..hehe..aku msh jahil ketika itu) belajar utk dapat kerja yg bgus semata, nak bahagiakan ibu bapa,.tuk excel n g oversea smata-mata..huhu..apekah..(msti anda pun salah seorangnya..tp x mengapa msih blum trlambat ye kawan2).

Bermula detik itulah..Sebaik sahaja hidayah dtg menyapaku. terasa seperti berkenalan semula dgn islam, berkenalan semula dgn yg Maha Pencipta..Sungguh, sebelum ini x pernah diri ini merasakan betapa nikmatnya hidup as muslim. Muslim yg sebenar..hehe (ada ke muslim x sebenar??mestila ade..uhuk)

Okla..kemudian sy meyedari yg utk kembalikan kegemilangan n kehebatan umat islam cam dulu2 is through tarbiyyah..I've gone through it..and what i wud say is u BETTER try it out..(hehe..ke'best'an x terkata) rsa cm terbang!!

to those yg bertnya..let me simplify it with 3 T's.
Tarbiyyah is:
1) tilawah
2)taalim
3) tazkiyyah

Tp kdg2 kita dgr org cakap tarbiyyah is didikan..hurm..btul gak tu..Tp didikan yg cmna? Sbb tu dtgnya T yg ke-3 tu which is tazkiyyah. Didikan yg smpai sorang tu bley buang segala yg bukan dr allah n segala yg bukan islam dr bertapak within him/herself n buang jauh2. Ia ibarat menyucikan. Penah dgr x analogi air coffee?? hehe..(x penah ek..ok)


Analogi coffee is camni adala secawan coffee nih. Airnya sgtla penuh. Sgt lazat n cukup rsa. Pastu si Farah ni minum smpai abes n kekenyangan disebabkan trlampau sedap sgt air tu..hehe. Kemudian dtgla si Lina nk minum air. Dia dahaga sgt2 (bru balik dr marathon la konon2..hehe). Farah bgla air coffee tu kt dia. Dia ckp x nk. Sbb hitam sgt n cam scary nak minum. So, si Farah pun cba nk hilangkan rsa pekat coffee tu dgn tmbah byk air..tambah n tambah air n tmbah lg hinggalah hilang rsa coffee n colour hitam yg pekat tu. Smpai crystal clear air tu..cam air putih yg suci..fuhh..mcm tu la ngan tazkiyyah. Tazkiyyah is penyucian smpai abes trkeluar jahiliyyah2 yg hitam memekat dlm dri tu. Proses ni mmg sgt susah..Sangat2..i wud say yes..tp anda boleh..klu lihat sirah sahabat2, bagaiman trbiyyah tu berjaya melahirkan org yg unggul mcm Saidina Umar, Khalid al Walid, Abu Zar dan ramai lagi. Mereka inilah hasil didikan n trbiyyah yg berterusan dari Nabi Muhammad sndiri. Sehingga mnculnya generasi al quran yg unik n sgt hebat, yg x mmpu ditndingi oleh mna2 zaman pun.


So, mcm mana nk trbiyyah?? circle is the method. circle?? ape tu? halaqah o liqo'. Dia adalah perjumpaan tuk bncangkan sal bnda2 islam. ( hal2 agama ke???ops..sorry..i x bersedia lg..hehe..biasa je dgr ayt cmtu..anyway..)Ada ke istilah bersedia o x dlm islam. Anda nk msuk Syurga??ops..sorry..sy blum bersedia lg..wat msa skng bagila msa tuk sy merasai bahang api neraka dlu ye..nti sy fikir balik..hehe..( kalau secara logiknya nk fikirla kan..sy cuma mmbaca fikiran anda..hehe..jgn marah)


Anyway, thats not the point. kdg2 people wud call it as usrah. WHY?? coz usrah means family in arabic.. cam family yg kta ade kt rumah tu..if kita rsa pntingnya da family..sma pentingnya da usrah..u got wut i mean?


Tp aneh n pelik bin ajaib la gak when people bley je ade study circle o study group tuk bncangkan assignmnts n exam but when it comes to nk ckp psal islam trus x nak..reject bulat2..knapa ye?? x mengapa..ini kerana anda belum Faham..so anda dimaafkan..pndai2 je..hi2.

sila refer ayat fevret nih..surah albaqarah ayat 208:

" Wahai orang2 yg beriman! Masuklah ke dlm islam keseluruhan, dan jgnlah kmu ikuti langkah2 syaitan. Sungguh ia musuh yg nyata bagimu. " (2:208)

So, nmpak x??nak jd islam x bley jd separuh2..kna jd islam sume. klu study bley ade group, nk bmcang psal islam pun kn ade group. x kan la nk score sorang2..hehe..i mean x kan la nk msuk syurga sorang2..


Sbb tu if kita teliti n perhati masyarakat skng, ramai yg salah faham dgn islam nih. bg kebanyakannya ( malays in Malaysia..cth je), kita mnganggap nk jd islam yg baik is beribadat which is solat n bc al quran n wat bnda2 yg dikategorikan sebgai baik..eg;tolong org, sedekah, n so forth. hurm..salah tu..islam yg sebenarnya bukan baik sensorang!!! Kalau cmtu, bley je Rasulullah dlu2 mse terima wahyu trus smbunyi dlm gua tuk bertapa n beribadah sorang2. bley je dia membaikkan dirinya sensorang..tp knpa dia x wat cmtu??? knapa dia perlu brsusah pyh tuk sampaikn islam, mmbuang kebahagiaan dri sbg org yg dpercayai d mekah smpai digelar org gila, penyair n mcm2 lagi, membiarkan diri luka2 di taif ( rasulullah trcedera smpai bergenang kasut dgn darah..huhu) luka d medan uhud juga, dipulaukan bani hasyim, x boleh balik kg halamn (mekah ) smpai bertahun2 lamanya..cuba anda bygkan anda x boleh balik mesia smpai bertahun2 lamanya..huhu..( to those who r studying overseas)..Sebenarnya, boleh je Rasulullah berehat2 dgn family die, dgn Khadijah n anak2 smbil mnghirup udara segar n berpicnic di bawah pohon kurma dgn familynya smbil menikmati keindahan alam..bahagianya..TAPI!!!


Kenapa Rasulullah x buat mcm tu?? Sebabnya islam is not agama yg dipeluk n kemudian x nak lepas2. peluk dia sensorang kuat2 (hehe..klakar betul). Islam is agama yg perlu disebarkan..dilepaskan jauh2 sampai if ade lg yg x tau psal islam kta kna gtau..mcmtula generasi sahabat dlu..smpai xde sahabat yg klu boleh nk meninggal di madinah..Semua nk kuar tuk sebarkan islam..semua bertarung tuk mndapatkan pahala n syurga Allah..Sbb ape??.sbb islam nih sgt best..tp kita dh salah faham skng dgn islam..Kita igt islam tuh kt masjid2 n pejabat2 agama. islam tu bila nk kawin je. islam tu bila kenduri arwah n tahlil. islam tu is wat baca yassin setiap mlm jumaat. islam tu is baca alquran n letak atas almari supaya kita x lngkah al quran tuh..huhu..apekah..ni fikiran klasik tau x??ni fikiran zaman dahulu..kita x boleh mcm ni..tau x nape kita ada fikiran cmtu..fikiran yg mensecularkan islam from our life??

Ni sume agenda of the West..Snock Hougronje ckp if kita nk kalahkan umat islam kta kna pisahkan alquran dr hati umat islam..Zionis plak ckp: If kta nk lemahkan islam. kta kna kuasai media, kta kna lalaikan umat islam so that drg nih gne agama tuk majlis2 rsmi shaja..islam dh x jd kehidupan but more to agama semata2..islam dh x jd ad-deen. Apabila kita hilangkan rsa bertuhan n rsa 'izzah dr umat islam, secara x langsung, mereka akn makin lupa n mengejar dunia...SGTla betul semua nih..nampak clear x sekarang??


Rasulullah SAW bersabda: “Setelah aku wafat, setelah lama aku tinggalkan, umat Islam akan lemah. Di atas kelemahan itu, orang kafir akan menindas mereka bagai orang yang makan dengan rakus.” Sahabat bertanya, “Apakah ketika itu umat Islam lemah dan musuh sangat kuat?” Sabda Rasulullah, “Bahkan masa itu mereka lebih ramai tetapi tidak berguna, tidak bererti dan tidak menakutkan musuh. Mereka ibarat buih-buih di laut…

Oleh itu, mari kita bgun kembali dan sedar dr tdo yg lma dan pnjang..ayuh..mari kita sma2 tegakkan kalimah al haq tu..


" Wahai org yg berselimut!

Bangunlah dan berikanlah peringatan! ( 74: 1-2)






Tuesday, June 9, 2009

mari berkenalan dgn Allah n islam




Byk org igt yg islam tu is juz ucapkan 2 kalimah syahadah..parents dah islam so kita pun indirectly msukla islam dgn jayanya (konon2)..pastu tgula nak msuk syurga..buat baik sket2, solat x tgl, nasihat kwn ckit, then mgharapkan syurga allah at the end.


Boleh ke camtu??? sikitnya bnda yg kamu buat..x kan senang2 bley msuk syurga?? cam x percaya je..biar btul (dgn nada berfikir)

Sebenarnya bgtulah tanggapan masyarakat pd hari ini. ble dah jd baik tu,okla.. nasib baik aku x wat bnda jahat cam hisap dadah ke. layan movie korea n lgu2 rihanna cmtu ok la. hidup pun kna enjoy..klu x msti boring..hehe (masih ada lg yg berfikiran mcm ni..smela mcm sy 3 thn yg lps)

Bila agama jd terpisah drp kehidupan seharian which is secular byk bncana n malapetaka yg akan menimpa kita..knapa????

EVERYTHING IS WELL PLANNED by the kuffar so that kita yg x sedar dari tdo nih, trus2 tdo n x bgun2 (enak dibuai mimpi..kawin ngan christiano ronaldo, wenworth miller, dpt gf cam angelina jolie, britney )

Tp sedarkah kita yg kita dah trjerumus ke dalam perangkap tu..dh msuk dlm lumpur hitam yg pekat plus becak n x bley tarik kaki dah ( sgt dasyat n x boleh describe sebenanya)..mcm Syed Qutb ( kenal x ni sape??) ckp dlm Muqaddimah Fi Zilalil Quran yg manusia skng hidup di dalam jahiliyah yg hitam pekat ibarat lumpur tp sgt2 enjoy n menikmati keadaan itu..KENAPA???WHY???

Sbb kita dh kebal kna suntik dgn jarum2 beracun yg fungsinya utk mnjadikan kita terasa best dalam lumpur-lumpur tu, supaya kita leka dlm dunia aturan zionis dan dalam agenda barat sedangkan mereka ketawa berdekah-dekah di belakang.

Sila refer surah al an'am 6:32
Dan kehidupan dunia ini, hanyalah permainan dan senda gurau. sedangkan negeri akhirat itu, sungguh lebih baik bg org2 yg bertaqwa. Tidakkah kamu mengerti?

ada lg evidence..surah al hadid 57:20, allah still stresskan benda yg sma which is dunia nih cm permainan je n thats true. sbb tu bla akhir ayat allah akn ckp tidakkah kmu mengerti?? which is x fikir ke kamu ni? ( bahasa arab sgt best n bla trnslate in malay mksud dh x sebest arabic)

Ok balik kpd isu yg kite nih dh disuntik tuh..mmg pun.kte dh dicontrol or as in dh dimind cntrolkan oleh kuffar or bangsa Y o lebih tepat lg zionis tp here i wud use ZNS utk refer kpd zionis.ok?







knapa ZNS nak cntrol kte??? Allah mmg dh sebut dlm al Quran, sila refer surah al Maidah, ayat 82.


" Pasti kamu akn dapati org yg paling keras permusuhannya terhadap org2 yg beriman ialah org2 Yahudi dan org2 musyrik." ( 5:82)


So, jgn biarkan diri anda dicontrol oleh bangsa-bangsa Y ni. Igt lg x Darwin (pak cik yg keluarkan evolution theory). Dia adalah seorg yg berbngsa Y. Dia keluarkn theory tuh sbb nk cnvincekan mnusia yg kite sume nih xde pencipta..everything is by nature. trjadi dgn sendirinya. x de super power yg cipta semua nih. Dia mmg secara terang-terangan nk buangkan perasaan yg kite nih ada allah, kita nih ada pencipta..Apabila manusia fikir yg dia x ada pencipta, mcm2 la berlaku. For instance, kes rompak, rogol n paling mudah is x solat, nape x solat?sbb x pecaya ke ada allah? klu tnya org malay in malaysia they wud be angry if ckp drg xda tuhan. tp bley plak x solat..(anehnya..knape ye??)



Jgn aneh..perkara tuh dh jd normal.sbb apa??sbb kita belum lg kenal Allah..blum lg knal islam, sbb tu kite x sedar sume nih..bla mnusia sedar yg dia ada allah, bila dia ckp dia beriman (percaya sgt10000 + yakin) dgn allah msti dia x buat sume nih.tp skng x sume yg knal Allah lg..


so mcm mna nk knal Allah??












Tarbiyyah membuatkan sy kenal dgn allah,


Tarbiyyah membuka mata hati,mata pemikiran bahawa hidup nih x bernilai if kite x sumbangkan apa2 utk dunia.

إن لم تزد شيئا على الدنيا : كنت أنت زائدًا على الدنيا
(sekiranya kamu x sumbangkan apa2 utk dunia, jdlah kmu lebihan dunia)

Tarbiyah mengajarku kehidupan..sekolah kehidupan (yg x penah dapat kt skol agama n skol lain)


Tarbiyah mengajarku akn usaha itu lebey penting drp hasilnya.Tarbiyah mengajarku segala-galanya.


Tarbiyah menjadikan aku sabar dgn karenah manusia.


Tarbiyah bukan segala-galanya TAPI segala-galanya bermula dgn tarbiyah

Kenapa tarbiyah PENTING??


Negara Islam Madinah tidak akan tertegak kukuh kalau bukan kerana tarbiyah. Kegemilangan di Badar tidak akan datang bergolek kalau bukan kerana tarbiyah. Keutuhan daulah selepas kewafatan Nabi SAW tidak akan berlaku kalaulah bukan kerana adanya golongan as sabiqunal awwalun yang ditarbiyah. Malah kelangsungan daulah di kala khilafah Islam lemah juga adalah kerana wujudnya RIJAL yang ditarbiyah.

Umar al Khattab RA berkata kepada sahabatnya: “Impikanlah! ….”Aku mengimpikan negeri ini dipenuhi RIJAL seperti Abu Ubaidah al Jarrah, Muaz bin Jabal dan Salim (hamba Abu Huzaifah). Lalu aku meminta tolong dari mereka untuk meninggikan kalimah Allah.”

Inilah sebenarnya modal untuk kembali memerintah dunia.
Seorang pemuda yang sanggup meletakkan hidupnya demi ISLAM jauh lebih berharga dari dunia dan seisinya. Umat Islam skng berada dlm keadaan yg sgt parah,ditindas,dperlakukan sewenang-wenangnya oleh Barat yg dahulunya jauh terkebelakng and mundur sekali jika dibandingkan dgn kehebatan dunia islam suatu ketika dulu.


Mana perginya pemuda-pemuda islam hari ini????






ANDALAH PEMUDA-PEMUDA ISLAM ITU..AYUH BANGUN DAN BERTINDAKLAH.







tarbiyyah??? (apekah??)...hehe..to be continued..

















































































Saturday, June 6, 2009

bernafas dalam jiwa hamba..bukan mudah..

suatu masa dahulu,
hidup ini penuh noda-noda dan titik hitam..
penuh duri-duri dan hutan belantara..
aku menyangka..aku gembira di sana..
hidup dalam kegembiraan, angan-angan palsu
hidup dalam bayangan sendiri, seolah-olah diri tiada pencipta..
hidup dalam ilusi semata..
dosa penuh terpalit..

aku tahu yang hidup ini tidak kekal..
aku tahu akn wujudnya hari pembalasan..


tapi..
aku merasa bahagia seperti ini..

kerna aku yakin aku pnya hak utk melakukan sesuka hatiku..

namun..

Allah punya rancangannya yg terbaik...




berkenalan semula dgn islam dan Allah..
inilah nikmat dan hidayah yg allah cmpakkan dlm diriku..

saya mengenal islam bahawa kita bukannya islam by name which is noun..islam should be verb..let me simplify..

Islam vs islam

yg mna stu betul??

selalunya kita akn tulis Islam (bahasa melayu rasmi la konon..hehe)

sebenarnya yg betul is islam..SEBAB APE??

sebabnya islam should be verb..mksudnya bnda yg kita wat or lakukan..it should be action..

let say..saya makan n saya Makan..mana stu betul?


yg betul is saya makan..sbb action dia yg makan tu

mcm mna plak if org tu nmanya Makan a/l Patinang..

if dia x sedang makan pun still bla dia nk knalkan diri dia akn ckp nma dia Makan..

so nmpak x perbezaan islam pd nama n perbuatan??

sepatutnya kita islam yh huruf kecik which is kite wat bnda tu..laksanakan sume yg allah suruh..tu bru islam yg btul..

then tercome across ayat surah al baqarah : 208

“Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam agama Islam sepenuhnya dan janganlah kamu menurut jejak langkah syaitan, sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagi kamu.” (Surah Al-Baqarah, ayat 208)

masuk sepenuhnya???
cmne nak define masuk sepenuhnya??
senang je..

ahmad ke rumah atan..ahmad sembang ngan atan kt luar rumah..tiba2 hujan turun atan ajak ahmad masuk rumah sbb nti basah n demam..
if ahmad x masuk rumah, apa yg akn berlaku kt ahmad??
confirm2 la basah kan (hehe..tlg jawabkan)
how if ahamd msuk badan separuh je..kaki tgl kat luar, mesti basah gak kan..(soaln yg nmpak sgt x masuk akal + bodoh)

mcm tu jugakla ngan kite..mengaku yg kite muslim, tp kite wat x ape yg allah suruh??

nak jd islam separuh2.. (hehe)
nk masuk badan kt syurga n kaki kt neraka??
drg bleyla,,budak baik..x nak la jd skema + geng bodek ckgu (ayat femes dlu2)

tp sbnanya..after tersepak hidayah as in allah cmpakkan hidayah kt hati..i feel like..berkenalan semula ngan islam..bnda yg x penah blaja dlu d sekolah or in any sekolah..(even skul agame..apekah??npe perlu ada skul agama???abes tu skul lain xde agama la ek)

MARI BERKENALAN SEMULA DGN ALLAH N ISLAM..nntikan post berikutnya..










'adiyat in memory

siapa itu 'adiyat..mngapa ia layak ditangisi..

'Adiyat bersamaku dlm suka dan duka..sjak diri ini mula mengenal tarbiyah dan cuba berjinak2 meninggalkan jahiliyah..'adiyat d sisiku..aku kuat dgan adanya rabbku, Allah n 'adiyat..

'adiyat pnting bagiku..dah lma km bersma..x mmpu tglkannya..

siapakah 'adiyat????

to be continued..(cdey mode)

Monday, June 1, 2009

betul ke hidup sekali je???


Betul ke hidup ni sekali je?????
Slalu je dgr kwn2 cakap,” kita kene enjoy sekarang sebab hidup hanya sekali!”
Mungkin benar hidup di dunia ini hanya sekali. Tetapi perlukah dienjoy sakan sehingga melupakan kematian yang juga berlaku sekali sahaja? Malah selepas mati kita akan hidup kembali selama-lamanya.
Mungkin konsep yang lebih tepat kita enjoy sakan kematian kita! Sebab mati hanya sekali.
Orang enjoy mati insyaALLAH akan enjoy juga kehidupannya di dunia dan di akhirat.
Ramai orang yang tertipu dengan definisi enjoy dunia. Mereka tertipu dengan makna keseronokan, kebebasan dan keindahan hidup dunia.


Dan tidak (dinamakan) kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia dan hiburan yang melalaikan dan demi sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Oleh itu, tidakkah kamu mahu berfikir? – al-an’am(6:32)



Seorang pembaca dan penghayat Al-quran pasti akan berjaga-jaga dalam memberikan definisi enjoy dunia kerana mereka sedar dan tahu bahawa keindahan, keseronokan dan kegembiraan akhirat itu jauh lebih bermakna. Kehidupan dunia pula hanyalah bersifat sementara. Kehidupan dunia hanyalah medan menunjukkan diri seorang hamba yang patuh dan kasihkan tuannya walau diuji sesusah mana pun.


Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: Siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Dia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat); - al-mulk 67:2)

Kehidupan dunia :
1. Hanyalah permainan dan senda gurau.
2. Hanyalah medan menguji amal dan kepatuhan kepada Allah swt.

~JEJAK-JEJAK PENUH ERTI~