Sunday, November 15, 2009

tangga-tangga itu..bersediakah

"Hari ini kita melihat jumlah ikhwah multazimin yg byk sekali di Mesir- sampai kita lihat di suatu kota itu, ada ratusan ihkwah di sana! Meskipun jumlah mereka luar biasa, namun jika anda mencuba utk menghitung jumlah yg aktif, bersungguh-sungguh dan penuh semangat yg hingga disebut sebagai aktivis islam, nescaya anda akn mndapati jumlah mereka tidak sampai seratus org"- As syahid Dr Abdulah Azzam.

Banyak lagi nama-nama besar di luar sana yg berada di jalan yg sama dgn kita. Golongan yg berasa 'izzah dgn islam, golongan yg mndapati indahnya nikmat islam itu sampai merasakan berdosa kiranya nikmat yg super duper best itu tidak dikongsikan dgn org lain.

Subh
anallah..kenapa sampai mcm tu skali ya?? perasan x kenapa ya dulu rasulullah sibuk2 nak sampaikan islam smpai even dilontar ngan batu pun rasulullah still bersabar..para sahabat pula berlumba-lumba nk tawan constantinople sampaikan si syahid agung, abu ayyub al ansari yg lewat pd pertempuran itu menginginkan utk jasadnya dikebumikan berdekatan dgn tembok constantinople agar beliau dapat mndengar derap kuda sebaik2 panglima perang dan pemimpin dan sebaik2 tentera..mashaallah..fikiran apakah ini? lihatlah betapa besarnya thumuhat sahabat ini. tau x pada waktu itu berapakah umur abu ayyub??cuba teka???jeng2...

umurnya dah 90 thn lebih!uhuks..malu x? siapakah kita? dimanakan kita? tgh buat ape skng? tdo? shopping utk balik summer? enjoy after abes exam??gulp..sila terasa ye..hoho.. pemuda sekarang pun busy jugak. ada yg busy dgn hobi, ada yg busy dgn kerja, ada yg busy bercinta..alamak!! ok let say if sorang tu hobinya main bola sampai jd die hard fan liverpool fc aka kipas susah mati liverpool FC..confirm die tak tdo sbb nak tgk highlight kat TV. automatically dia ni kita akn paggil fanatik bola.

If fanatik bola bley plak berslogan ‘makan bola, tidur bola, minum bola’. Kenapa kita tidak boleh jadi fanatik dakwah? ‘Makan dakwah, tidur dakwah, minum dakwah’. Atau sebenarnya dakwah ini hanya perkara kecil dan sampingan dalam hidup? Atau malu dengan profession dakwah sepenuh masa?huhu..

وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلًا مِّمَّن دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ

Dan tidak ada yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada (mengesakan dan mematuhi perintah) Allah, serta dia sendiri mengerjakan amal yang soleh, sambil berkata: Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang Islam (yang berserah bulat-bulat kepada Allah)!(41:33)

Tetapi seseorang benar-benar memahami apa itu dakwah, tidak mungkin akan sanggup mensisihkannya apatah lagi meninggalkannya. Kepala akan sentiasa ligat memikirkannya. Dakwah di mana-mana, pd bila2 masa sahaja..maksudnya?? x faham la! Hurm..

maksudnya...JADILAH FULLTIMER!

So, kita akn buat dakwah sampai x kira masa. MESTI! MESTI!. Tetap dilaksanakan seperti mana seseorang itu tidak sanggup tidak makan, tidak minum, tidak tidur, dan tidak bersolat dalam sehari. Walau tika senang dan susah. Walau lapang atau sibuk. Walau berwang atau papa. Dakwah ilallah sentiasa di hadapan.

انفِرُوا خِفَافًا وَثِقَالًا وَجَاهِدُوا بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ ۚ ذَ‌ٰلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ

Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), samada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab) dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui.(9.41)

So, tunggu apa lagi. dakilah tangga itu. Tangga IM itu..dan bntulah org lain utk daki tangga itu.. Saling kuat menguatkan antara satu sama lain sangat penting. Sbb futur itu amat mudah. Iman kita yazid wa yankus. Sbb tidak ramai yg mmpu kekal hingga akhirnya. Sbb jalan ini tidak ditaburi karpet merah.. Takut kiranya..

Dek mengharungi kepayahan meraih al ijazah kita terlupa tuntutan ar risalah.
Dek menikmati keselesaan hidup kita terlalai dari kepayahan syahadah kita.
Dek merasai kemewahan dunia kita hanyut menjauhi kemiskinan dakwah kita. Dek kerinduan pada keluarga dan rumah memadamkan bara ukhuwwah fissabilillah.

Sisters..ayuh saling mengingatkan.jom saling mnguatkan.agar tiada yg futur hndaknya lewat tiba di Malaysia nanti atau di bumi sana hendaknya. bertebaranlah kalian, terbanglah setinggi-tingginya. Sebab kita tak mau jadi pasir. Kita kan batu..ahaks..

Aku membicarakan tentang kita.
Andai kau lihat aku menjauhi kerja kita, tegurlah
Andai kau lihat aku lalai dan alpa, kejutkanlah
Andai kau lihat aku sambil lewa, heret dan kerjakanlah..
Agar terlaksana misi nahnu duah qobla kulli syai'in

Agar sama2 mncapai mardhotillah..

p/s: mari packing barang dgn bersemangat..huhu..bab yg paling x best. saya x nak disibukkan dgn packing barang.. ya allah..peliharalah hati n iman ini serta iman semua yg berada d jalan ini

saya sayang sisters fillah!

No comments:

Post a Comment

~JEJAK-JEJAK PENUH ERTI~